IT-branschen behöver fler kvinnliga utvecklare

IT och digitaliseringen går fort framåt, men vi utbildar inte tillräckligt många. Idag saknas det 30.000 utvecklare, och behovet växer.  Det är särskilt ett stort behov av kvinnliga utvecklare, då branschen är mansdominerad. Vi på IT-Högskolan arbetar hårt för att få in fler kvinnliga studenter, men det behövs fler, många fler.

Om fyra år kommer det att saknas 60.000 programmerare i Sverige, enligt en prognos från IT & Telekomföretagen. Hur kommer det sig då att behovet är så stort? Dels är det bredden, en programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Dels är det för att vi digitaliserar allt mer, och när vi gör det så räcker det inte med standardlösningar som går att ladda ner. Oftast måste koderna skrivas från grunden och då behövs det utvecklare enligt Henrik Björklund, programansvarig för datavetenskap vid Umeå universitet.

För få tjejer

För att täcka behovet behövs fler kvinnor, som är en outnyttjad reserv. Sandra Hindskog, grundare till initiativet Tjejer tjejer kodarkodar, tror att många tjejer inte har fått möjlighet att se hur kul och kreativt programmering kan vara.
– Jag tror att det är färre kvinnor som kommit i kontakt med programmering och teknik under sin uppväxt och skolgång, sa hon när hon var med på Gomorron Sverige på SVT förra veckan.

De flesta som söker sig till utvecklaryrket är vita CIS-män. Så klart uppskattar vi alla smarta och kreativa killar som pluggar på IT-Högskolan, men både vi och branschen vill ha en förändring med en mer jämställd arbetsmarknad. Varför är det då mest killar som pluggar inom IT? Mycket har vi IT-nörden att skylla på. Den stereotypa bilden av en kille som sitter ensam i en källare och kodar. Men den bilden stämmer inte med situationen för dagens utvecklare. Henrik Björklund fortsätter:

– Det är mer socialt än folk tror. Man pratar med beställare, designar, löser problem och får vara kreativ. Det är först när man gjort allt det där som man skriver koden.

När vi är ute på mässor märker vi att bilden av att det är ett ensamt arbete där fokus är på ettor och nollor lever kvar. När vi förklarar att det är ett yrke där du är kreativ, där du måste tycka om att samarbeta och arbeta i projekt samt vara påhittig och tänka utanför ramarna blir många förvånade, särskilt tjejer. Bilden av IT-nörden verkar vara seglivad, men den är långt ifrån verkligheten.

Frida Larsson, som arbetar med IT-utbildningar säger till SVT:

– Skolorna har haft svårt att attrahera en bred målgrupp till utbildningarna. Den klassiska bilden av en programmerare är en högutbildad vit man och man har inte lyckats förändra den bilden i tillräckligt stor utsträckning.

Eftertraktade på arbetsmarknaden

PÅ IT-Högskolan har vi ett stort nät av företag som vi samarbetar med. Precis som Frida Larsson säger märker vi också att kvinnor är attraktiva på arbetsmarknaden. Alla företag vi har kontakt med efterfrågar tjejer  för att kunna möta kraven på en jämställd arbetsplats, men också för att möta konsumenterna som använder sig av it-tjänsterna.

Tjejer kan bidra med väldigt mycket. Att komma med nya synvinklar och perspektiv behövs verkligen, inom allt från spelbranschen till industrin. Icke-män har andra erfarenheter och sätt att bemöta problem, använda sin kreativitet och att samarbeta än vad den överrepresenterade vita högutbildade mannen har.

Kvinnliga Nätverk

Som tjej i en mansdominerad bransch kan man självklart känna sig ensam då det alltid är flest män på arbetsplatserna. Men det finns flera kvinnliga nätverk som har meet-ups och där tjejer kan stötta varandra och växa tillsammans. Exempel på kvinnliga nätverk är tejer kodar och Pink Programming. Tjejer Kodar anordnar resor, kurser och utbildningar inom programmering. Pink Programming är en ideell förening vars mål är att fler kvinnor ska programmera, så här skriver de på sin hemsida:

– Vi vill skapa en inspirerande miljö där tjejer som är intresserade av programmering kan ha roligt och känna sig hemma samtidigt som de lär sig att koda, eller bygger vidare på befintliga kunskaper. Vi vill även lyfta fram de kvinnliga förebilder som finns idag. Därför är våra lärare och inspirationstalare kvinnor som själva jobbar som utvecklare. Pink Programming vänder sig både till erfarna utvecklare och helt nya kodare. Vi välkomnar även transpersoner.

På IT-Högskolan välkomnar vi  tjejer, och vi vänder oss ofta till tjejer i vår marknadsföring. Vi hoppas att fler tjejer och icke-män vill och vågar söka och utbilda sig till utvecklare. Så är du tjej och är nyfiken på att jobba med IT? Hör av dig till oss så berättar vi gärna mer!